Firstbeat Hyvinvointianalyysi ja palautuminen
Pää ei toimi, ideat kadoksissa ja tehtävälista sen kuin kasvaa! Ei hätää, Firstbeat Hyvinvointianalyysin avulla selvität, miten takaat itsellesi tavoittelemasi suorituskyvyn työpäivään ja vieläpä terveyttäsi uhraamatta. Taitavan palautteen antajan avulla pääset laatimaan omat, yksilölliset käyttöohjeesi, joiden avulla saat osaamisestasi ja kyvyistäsi enemmän irti sekä lisäksi palautuminen rasituksesta onnistuu paremmin.
Kaasu ja jarru – Firstbeat Hyvinvointianalyysi ja sykevälivaihtelu paljastavat missä mennään
Sykevälivaihtelu tarkoittaa yksittäisten sydämensykäysten väliin jäävää aikaa. Kun kehossasi vallitsee stressitila, syke kiihtyy ja sykevälivaihtelu vähenee sekä palautuminen heikkenee. Kehosi työskentelee kaasu päällä valmistaen sinut toimintaan tai tiukassa paikassa taistelemaan tai pakenemaan. Kun rentoudut ja rauhoitut, sykkeesi laskee ja sykevälivaihtelusi lisääntyy: jarruttelet vauhtiasi ja olet valmis palauttamaan takaisin fysiologiset voimavarasi. Hyvä stressinhallinta ja palautuminen näkyvät kaasun ja jarrun tasapainona.
Aivot töissä ja aivojen palautuminen
Aivokapasiteettisi haltuunoton perusta on määrältään ja laadultaan riittävä palautuminen. Tämä ei kuitenkaan yksin vielä takaa, miten tehokkaasti kapasiteettiasi käytät. On kiinnitettävä huomiota vireystilaan, joka kulkee stressireaktion kanssa käsi kädessä: kun kaasu hirttää päälle, olet ylivirittyneessä tilassa, aivojen hälytyskeskus on päällä ja aistisi virittyneet äärimmilleen. Olet valmis sotatantereelle. Keskittyminen aivotyöhön ei tahdo onnistua ja tekemäsi päätökset ovat lyhytnäköisiä. Kun hermostosi puolestaan rauhoittuu, stressireaktio vaimenee ja otsalohkon toiminnanohjausalueet ovat käytettävissäsi. Sinulla on hyvät edellytykset toimia keskittymistä, arviointia ja suunnittelua vaativissa tehtävissä. Vireystilan säätely ja stressireaktioiden hallinta on taito, jonka voit opetella.
Firstbeat Hyvinvointianalyysi kertoo mikä sinua virittää ja palauttaa
Kehon kyky reagoida erilaisiin tilanteisiin, ja erityisesti runsas sykevälivaihtelu, on hyvä merkki: sinulla on potentiaalia palautua riittävästi. On totta, että toisilla palautuminen sujuu synnynnäisten ominaisuuksien pohjalta paremmin, mutta niin terveydentila kuin elämäntavatkin ovat merkittävällä sijalla stressinhallinnassa. Toisilla kuormituksen ja levon tasapaino löytyy ihan itsestään, toisilla se puolestaan vaatii hyvästä palautumisen potentiaalistakin huolimatta hienosäätöä. Tähän tarvitaan oikeaa tekemistä ja ajoitusta yksilölliset ominaisuudet huomioiden.
Esimerkiksi ylivirittyneisyyden rauhoittamiseen löytyy keinoja, jotka toimivat fysiologisessa mielessä kaikilla. Hengitysrytmi on yksi näistä, koska sen kautta voimme tietoisesti vaikuttaa palautumista säätelevän kiertäjähermon toimintaan. Se, mikä on kullekin luontevin ja juuri omaan arkeen sopivin tapa palautumiseen ja ylivirittyneisyyden suitsimiseen, löytyy kokeilemalla ja tutkimalla. Esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden vaikutus omaan tai työkaverin hermostoon voi olla yllätys: kun toinen rauhoittuu ja palautuu kahvihuoneessa, toisella viriää samassa tilanteessa päivän korkein stressireaktio. Ja edelleen: seurassa stressaaja voikin olla se empatiakykyinen, työntekijöistään väsymättä huolehtiva esimies tai pomo tai sitten vaikkapa se tiimin työteliäin introvertti. Toinen esimerkki on työmatkalla junassa töiden naputtelu läppärillä. Kun yhdellä se edistää palautumista, toisella se vie kaikki energiat, jolloin perillä, kun pitäisi olla iskussa, takki onkin ihan tyhjä. Jälkimmäisessä tapauksessa suorituskyvyn boostina voi toimia tehokkaammin vaikkapa kissavideot, teknologiauutuuksien vertailu tai ihan vain nokoset.
Jos on raskas työ, palauttaako raskaat huvit?
Kun työpäivä on ollut vaativa, alkuillan hikilenkki voi mukavasti katkaista kierrokset. Jos palautuminen on pitemmän aikaa jäänyt vähemmälle kuin tarpeen, juoksulenkki voikin olla stressiä stressin päälle. Vaikka Firstbeatin Hyvinvointianalyysissa saa pisteitä raskaasta liikunnasta, suositus voikin olla ihan vain iltakävely tai kevyt kotityörupeama. Liikuntasuosituksessa on aina huomioitava yksilöllisyys ja kokonaisuus.
Tunnistatko stressisi – yllättikö Firstbeat Hyvinvointianalyysi ja sen mittaustulos?
”Luulin olevani huono palautuja, koska illalla kaadun raatona sänkyyn, mutta palaudunkin erinomaisesti.” Joskus mittaustulos on ristiriidassa oman kokemuksen kanssa. Jos vaikkapa on monta rautaa tulessa, niin kuin hyvin palautuvilla usein on, on ihan luonnollista, että myös heitä viimeistään illalla väsyttää. Yksi riittävän palautumisen edellytyksistä onkin se, että säännöllisesti tunnistaa ja huomaa liiallisen kuormituksen aiheuttamat oireet, kuten ärtyneisyyden tai tarpeen olla omassa rauhassa. Tästä herkkyydestä voi aiheutua kokemus tavallista voimakkaammasta stressaantumistaipumuksesta, mikä sitten voi, hassua kyllä, toimia ihan turhana stressitekijänä. Se puolestaan, ettei tunne ollenkaan stressioireita, ei tarkoita välttämättä sitä, että stressi ja palautuminen ovat tasapainossa. Tutkimuksissa on huomattu, että liialliseen ja pitkäkestoiseen stressiin tottuu: stressioireet alkavat tuntua normaalilta olotilalta ja niitä siedetään jopa vuosia ennen kuin mahdollisesti vakavammat terveysongelmat pysäyttävät.
Älä siis vahingossa stressaa stressistä tai totuta itseäsi ylirasitukseen vaan mittaa tilanteesi. Firstbeat Hyvinvointianalyysissa parasta on se, että sen avulla voit todella oppia tuntemaan itsesi ja lopettamaan arvailun.