IWELLOn viisi vinkkiä, joilla lisäät luovuutta työhön
Luovuus on nykytyöelämässä sekä voimavara että edellytys. Luovuus istutetaan tyhjiin tiloihin ja sitä ravitaan hyvinvointia edistävillä teoilla. IWELLO kertoo, miten tyhjää tilaa tehdään ja millaiset teot edistävät luovuuden kukintaa.
Työelämä luukuttaa luovuutta
Työelämässä luovuutta tarvitaan muutoksiin vastaamiseen, yritysten kasvuun ja kehitykseen sekä henkilökohtaiseen uudistumiseen ja urapolun rakentamiseen. Luovuuden merkitys on kasvanut monissa erilaisissa työtehtävissä kaikilla organisaation tasoilla. Luovuus on sekä työn edellytys että työtä edistävä voimavara. Luovuudesta syntyy hyvinvointia työssä-
Tietoisuustaidot luovuuden lähteenä ja työhyvinvoinnin tekijänä
Työelämä on tehty kiireiseksi ja siitä on riisuttu sekä ylimäärinen aika että rentous. Luovuus on kuitenkin sitä lajia, että se kaipaa juuri näitä uhanalaisia luonnonvaroja; luovuuden siemen itää, kun mielessä on riittävästi tyhjää tilaa.
Tyhjän tilan metsästyksen voi aloittaa tietoisuustaitojen harjoittelulla. Tietoisuustaidoilla tarkoitetaan keskittymistä meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen (Suomen Mielenterveysseura, luettu 12.3.2018).
Tietoisuustaitojen harjoittelun kautta tietoisuus ja ymmärrys omasta kehosta ja mielestä sekä niiden tarpeista kehittyvät. Tietoisuustaitoja harjoittelemalla herkistymme kehon kuuntelulle, jolloin meidän on helpompaa tunnistaa hyvinvointiimme liittyviä tarpeita. Kun tiedämme, mitä kehomme kaipaa voidakseen hyvin, meidän on helpompi täyttää tarpeita ja lisätä hyvinvointiamme. Tämä puolestaan johtaa parempaan suorituskykyyn, kirkkaampaan mieleen ja luovuuden lisääntymiseen.
Hyvinvoinnin positiivisen onnenpyörän voisi tiivistää seuraavaan kaavaan:
tietoisuus tästä hetkestä + tarpeiden kuuntelu ja tunnistaminen + tarpeiden täyttäminen = hyvinvointi ja luovuus
Viisi vinkkiä luovuuden lisäämiseen työssä
Luovuuden kasvattaminen edellyttää sekä lempeyttä että sitkeyttä.
1. Harjoittele tietoisuustaitoja ohjatusti vaikka töissä
Kokeile esimerkiksi joogaa, jossa tietoisuustaitojen harjoitteluun yhdistetään kehoa avaavia ja vahvistavia liikkeitä. Joogalajeja löytyy laidasta laitaan aina lempeistä voimakkaisiin harjoituksiin, joten tutustu valikoimaan ja löydä sinua eniten kiinnostavat tunnit. Katso myös IWELLOn pieni ja helposti toteutettava taukojoogaharjoitus!
”Jooga sopii hyvin sellaiselle kuin minä: kiireiselle ihmiselle, jonka on vaikea rauhoittua ja jolla ei ole ylimääräistä aikaa. Joogatunnilla on helpompi keskittyä, kun rauhoittumiseen liitetään fyysisiä liikkeitä.” IWELLOn Henna
2. Harjoittele tietoisuustaitoja arjen pienten askareiden yhteydessä.
Hampaita pestessä, kahvin tippuessa, lenkillä tai vaikka paikasta toiseen siirtyessä koeta rauhoittaa mieli ja keskittyä aistimuksiisi. Mitä tunnet, haistat, maistat, kuulet ja näet? Aistimuksia ei tarvitse ryhtyä analysoimaan, vaan anna niiden tulla ja mennä omassa tahdissa. Ota tämä hetki vastaan sellaisena kuin se tulee. Jos mieli herpaantuu ja huomaat keskittyväsi jonkin asian ajatteluun, palauta mieli lempeästi takaisin aistimusten tarkasteluun.
3. Tee hengitysharjoituksia.
Hengitysharjoitukset saattavat kuulostaa hömpältä, mutta faktat niiden taustalla eivät. Aivot tarvitsevat happea toimiakseen. Kun päivän keskellä paahdamme menemään, hengitämme usein pinnallisesti, jolloin keuhkot eivät kuljeta happea tehokkaasti. Olo voi tuntua tukkoiselta, nuutuneelta, väsyneeltä tai ärtyisältä – jos ei vielä päivän aikana, niin viimeistään illalla. Hengitä ja paranna aivojesi suorituskykyä. Muutama tietoinen ja syvä sisään- ja uloshegitys nenän kautta riittää. Aiemmassa postauksessamme IWELLOn psykologi Satu kertoo lisää hengityksen merkityksestä ja mikrotauoista, jotka auttavat sinua pysymään virkeinä ja hyväntuulisina iltaan saakka.
4. Kuuntele kehosi viestejä.
Sulje hetkeksi silmät ja kysy itseltäsi, mitä tarvitset juuri nyt. Kehon tarpeiden laiminlyönti on hyvin yleistä, vaikka on ilmiselvää, etteivät hommat toimi yhtä tehokkaasti, jos kehossa on esimerkiksi nestehukka, energiavaje tai särkyä. Kuljeta mukanasi vesipulloa sekä helppoja ja ravitsevia välipaloja, kuten pähkinöitä, smoothieta tai raakapatukoita. Myös hierontapallo/golfpallo kulkee helposti mukana ja toimii tehokkaana apuna jumeihin ja päänsärkyyn. Kysy itseltäsi, mitä tarvitset ja toimi sen mukaan. Panosta myös pieniin tekoihin töissä parantaaksesi työhyvinvointia. Lue myös postauksemme, jossa paljastamme kolme yleisintä syytä hyvinvoinnin laiminlyömiseen sekä keinot selättää ne.
5. Varaa itsellesi luppoaikaa.
Hetket ja päivät, jolloin ei ole tiedossa mitään erityistä, tarjoavat oivallisen tilan luovuuden syttymiselle. Vaali vapaa-aikaa ja tee asioita, joista nautit. Suurimmat oivallukset syntyvät juuri silloin, kun vähiten odotat niitä.
IWELLOn yksilövalmennukset tarjoavat loistavan keskustelualustan luovuuden kehittämiselle. Valmentajan kanssa käydyt keskustelut herättävät ajattelemaan, mitkä asiat omassa arjessa edistäisivät hyvinvointia, miten hyvinvointia koskevia järkeviä päätöksiä on mahdollista tehdä ja millä konkreettisilla keinoilla omasta hyvinvoinnista kannattaa huolehtia. Hyvin rakennettu hyvinvointi on hyvä pohja luovuuden kukinnalle. Kysy lisää valmennuksista Henna Kautolta (henna[at]iwello.fi).
Asiantuntijana IWELLOn sisällöntuottaja ja joogaohjaaja Merianna Rossi
Merianna Rossi
Sisällöntuottaja, IWELLO Oy
merianna@31.217.192.81, 0458027000
Merianna ihmettelee, miten pysähtymällä voi saada aikaan enemmän. Hän harjoittaa tällä hetkellä ilmajoogaa ja Yin joogaa, ja nauttii siitä hetkestä, kun ei ole muuta kuin oma hengitys, kehon tuntemukset ja rauha.
// Creativity is one of the hottest topics in working life today. How you could increase your own creativity? Practice mindfullness, which means to sense this moment as it is. Just see, listen, hear, taste and smell the present moment without analyzing it further. Let your brain rest without thinking for a while. When you advance in your practice, you can have more room in your brain. That lets your creativity to flow free. //