IWELLOvlogi: Näin pysyt hyväntuulisena ja virkeänä iltaan asti
Vihdoin työpäivä on ohi! Mutta mikä siinä onkin, että illalla kotona pinna tuntuu olevan erityisen kireällä ja kärsivällisyys loppuu saman tien. Kuulostaako tutulta? Miten voisi päästä aika rankankin työpäivän jälkeen virkeänä ja hyväntuulisena kotiin? Vastaus on palautuminen päivän aikana; tapamme käyttää akkujamme.
Ruuhkainen arki syö akkuja
Jokaisella meistä on ainakin silloin tällöin ruuhkaisia aikoja. Elämäntilanteita, johon sattuvat osumaan kaikki mahdolliset aika- ja enegiasyöpöt, kuten esimerkiksi haastava työ, työnkuvan muuttuminen, remontti, muutto, opiskelu töiden ohessa, lasten harrastukset, puolison työmatka, oman läheisen terveyshaasteet ja omat terveyshaasteet. Tämä on luonnollista. On myös ilmiselvää, että tällaiset ajat syövät jaksamistamme ja lisäävät levon tarvetta. Mutta milloinkas lepäät, kun aika riittää hädin tuskin niukkoihin yöuniin?
”Ruuhkaisina aikoina käy helposti niin, että kun kierrokset ovat kovat, niin siellä ei missään vaiheessa tapahdu palautumista.” – IWELLOn Satu
Puolen vuoden päässä odottava kesäloma ei riitä
Usein tyydymme ruuhka-aikoina sitku-ajatteluun. Sitku remontti on ohi… Sitku mulla on kesäloma… Sitku, sitku, sitku.
Sitku ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa nyt; puolen vuoden päässä odottava kesäloma ei auta jaksamaan arjessa tällä hetkellä. Tuleva lepohetki on oivallinen kannustin, mutta järkevämpää olisi löytää tästä hetkestä ne keinot, joilla akut saadaan kestämään päivästä toiseen.
Ratkaisuna on akkujen viisas käyttö arjessa
IWELLOn psyykkinen valmentaja Satu Kettunen muistuttaa, että akkujen latautuminen ja huomisesta selviytyminen edellyttävät akkujen riittävää latautumista. Tässä pääosassa ovat tietenkin hyvät yöunet. Tuttu juttu, mutta monet unohtavat, että hyvät ja palauttavat yöunet valmistellaan viisaalla akkujen käytöllä jo päiväsaikaan.
Kun elämme ruuhkaisia aikoja, aivomme ja elimistömme käyvät ylikierroksilla. Kehon ollessa stressitilassa nukkumaan mennessä, valtaosa yöstä menee kierrosten laskemiseen. Tällöin varsinaista palautumista ei ehdi tapahtumaan yön aikana. Jotta yöllä elimistömme voisi keskittyä palautumiseen, tulee kierroksia laskea pitkin päivää.
”Kun edellinen päivä on ollut aikataulutettu aamusta iltaan, keho käy nukkumaan mennessä kierroksilla, eikä ehdi palautua yön aikana. Tällöin seuraavana aamuna on entistä väsyneempi, aivot eivät toimi ja on vaikeampaa keskittyä olennaiseen. Kiire vaan jatkuu.” – IWELLOn Satu
Lue myös, miten treenaamista kannattaa muokata elämäntilanteen mukaan!
Akut latautuvat hengittämällä syvään
Stressaantuneena usein unohdamme tarjota keholle sen perustarpeista tärkeintä: happea. Viisas akkujen käyttö tarkoittaakin pienten palauttavien hetkien lisäämistä pitkin päivää. Palauttavat hetket tarkoittavat pysähtymistä, rauhoittumista ja syvään hengittämistä. Tällaiset hetket takaavat, että aivot saavat riittävästi happea, joka vaikuttaa rauhoittavasti. Tuntuu, että päähän tulee enemmän tilaa, kierrokset laskevat, näkee olennaisen ja päätöksenteko helpottuu.
”Hyvä yöuni ja palautuminen lähtee ihan aamusta liikkeelle.” – IWELLOn Satu
Palauttavat hetket kuulostavat hyviltä, mutta ne unohtuvat helposti. IWELLOn Satu kehottaakin liittämään tietoisen palautumisen päivän aikana tapahtuviin mikrotaukoihin. Taukojen aikana voi hengittää syvään ja tietoisesti, aina vatsan pohjaa asti. Satu suosittelee 3-6-hengitystekniikkaa: kolmeen laskien sisäänhengitys nenän kautta ja kuuteen laskien rauhallisesti nenän kautta ulos. Tätä voi toistaa noin kymmenen kertaa.
”Palauttavat hetket voi yhdistää mikrotaukoihin, kuten hetkiin, ennen kuin aloittaa puhelun tai lähtee töihin, kun tulee lounaalta. Tämmösissä pienissä siirtymissä pieni rauhoittava hetki.” – IWELLOn Satu
Kun kehon stressitasoa laskee tietoisesti pitkin päivää, akuissa riittää virtaa iltaan asti. Hyväntuulisuus säilyy myös kotona ja ne kaikkein tärkeimmät, rakkaat ihmiset kiittävät.
”Jos haluaa, ettei se kuorma ole niin suuri, kun menee kotiin, niin päivän aikana niitä mikrotaukoja.” – IWELLOn Henna
Tutustu myös IWELLOn mielenrauhoituskeinoihin ja lyhyeen joogaharjoitukseen.
Yksilöllisiä palautumiskeinoja valmennuksesta
IWELLOn hyvinvointivalmennusten yksilövalmennustapaamisissa keskitytään tarpeen mukaan kartoittamaan, etsimään, tunnistamaan ja muodostamaan henkilökohtaisia palautumiskeinoja. Monet valmennettavat ovat oivaltaneet palauttavien mikrotaukojen merkityksen ja valmentajan avulla he ovat onnistuneet juurruttamaan itselleen sopivat palautumiskeinot osaksi jokapäivästä elämäänsä. Tämän avulla valmennettavien yöunet ovat mittauksissa parantuneet sekä he ovat kokeneet päivittäisen vireystasonsa paremmaksi.
IWELLOn työhyvinvointivalmennukset tähtäävät henkilökohtaisten palautumiskeinojen ja hyvinvoinnin kehittämisen kautta työkyvyn, ajan- ja stressinhallinnan sekä työssä menestymisen parantamiseen ja sitä kautta yrityksen menestyksen tukemiseen. Kysy lisää valmennuksistamme IWELLOn Hennalta (henna@31.217.192.81)!
Katso, mitä työhyvinvointivalmennuksemme läpi käynyt oli mieltä. Myös muiden muassa Jykes Kiinteistöt, Logstor, Relator ja Nordea ovat inspiroituneet valmennuksistamme.
Merianna Rossi
Sisällöntuottaja, IWELLO Oy
merianna@31.217.192.81, 0458027000
Merianna ihmettelee, miten helposti niinkin tärkeä asia kuin hengitys unohtuu. Hän harjoittelee tällä hetkellä kehon stressitilan tunnistamista ja mikrotaukojen tietoista lisäämistä päivittäin.
// If you want to stay positive and bright till evening, remember to pay attention to daily regression. IWELLO’s mental coach Satu Kettunen reminds us to keep small restorative pauses during a busy day. For example before you leave home, take a call or move to a place to another, you can calm your body by breathing deeply. 3-6-breathing technique works: inhale through nostrils by counting to three and exhale through nostrils by counting to six. You can repeat this ten times. These small restorative pauses during the day ensure that your body and brain get air and they revert. This also helps you to sleep better. //