Johtaja, yrittäjä ja esimies: Neljä tärkeintä vinkkiä energiatasosi ylläpitämiseen

mennessä | helmi 8, 2016 | Ajan- ja stressinhallinta, Fyysinen hyvinvointi, Palautuminen, Ravitsemus | 0 Kommenttia

Rakensimme sinulle tähän neljä ensisijaisen tärkeää ja helposti käyttöönotettavaa vinkkiä siitä, miten voit selvitä kuormittavasta työstä paremmin. Monet asiakkaamme kysyvät meiltä miten voisi voida energisemmin ja miten voisi parantaa myös oman tiimin suorituskykyä. Olemme keränneet ne tähän sinunkin luettavaksi, ole hyvä!

1. Rauhoitu ruokailuun – sykkeesi rauhoittuu myös

”On mahtava tuntea esimies muutakin kuin vain työroolissa. Sehän on ihan tavallinen ihminen.”

Yksinkertaisin alku hyvinvoinnille on ruokailla yhdessä. Sääntönä on, että silloin ei tule keskustella työtehtävistä, vaan keskustella mm. harrastuksista ja muista työnulkopuolista asioista. Sellaisista asioista, jotka ovat mieltä lämmittäviä. Olemme huomanneet sykkeenseurantamittauksissa, että pieni levähdystauko on auttanut koko päivän energian suuntaamisessa. Se, että välillä ollaan muissa maailmoissa tuokin prosentuaalisesti seuraavalle muutamalle tunnille suuremman työtehon kuin se, että oltaisiin käytetty ruokailukin työtehtävissä. Aivojen kuormitustutkimuksista on selvää näyttöä, että keskittyminen laskee yllättävän nopeasti myös kovilta suorittajilta. Siksi on tärkeää, että laitetaan aivot narikkaan. Aivot tarvitsevat aivan samanlaisen levon kuin fyysisessä työssä olevan keho tarvitsee.

Ohje: Jos haluat siis lisätä työtehoa, pyydä sakki syömään lounasta yhdessä ja keskustelkaa iloisista harrastuksista.

smoothie_IWELLO

2. Rakenna viikonloppu järkevästi – palaudu ja työtehosi kasvaa

”Parhaimman rekrytointikysymyksen kuulin IT-alan yrityksen toimitusjohtajalta. Hän halusi työnhakijalta aina kysyä mitä hakija harrastaa tai mitä hän tekee vapaa-aikana. Toimari tiesi, että rankassa tietotyössä on tärkeää, että työntekijät lähtevät vapaa-ajalleen tekemään mukavia ja innostavia juttuja. Rekryssä siis vaikutti se, että mikäli työnhakijalla ei ole perhettä (joka monesti pakottaa työntekijän tekemään muutakin kuin työtä), olisi hänellä on jokin rakas ja tärkeä harrastus.”

Vaikka moni työhönsä sitoutunut tekee pitkää päivää ja vielä viikonloppuisinkin töitä, niin ei siinä juuri mitään järkeä ole, ainakin mikäli halutaan seurata työtehoa ja parantaa sitä. Olemme valmentaneet montaa esimies ja tietotyöläistä ja jokaisessa tarinassa on hyvinvointia edistänyt se, että selkeästi tauotetaan työtä. Monella perheellisellä on helppoa: lasten harrastukset vievät koko viikonlopun, halusit tai et. Omaan harrastukseensa sitoutunut saattaa käyttää koko viikonlopun sen parissa, kuten matkustaen kulttuurin perässä. Miten sinä voit rakentaa mukavan, rentouttavan ja energisoivan viikonlopun? Onko sinulle sopivinta, että olet mahdollisimman kaukana työkoneesta, vaikka se herkästi kulkee mukana ja olisi näppärästi vain ”mä teen tän pikkujutun vain”?

Ohje: Jos sinulla ei ole harrastusta, niin ala jo nyt miettimään mikä sinua kiinnostaa. On huomattu, että moni kokee suurinta hyvinvointia sellaisesta harrastuksesta, jossa voi näyttä jotain konkreettista tulosta. Esim. minä rakensin tuon terassin tai minä tein tämän ruoan tai minä laskin tuon mäen. Monessä tietotyössä konkreettisuus jää suurpiirteiseksi. Siksi on hyvin tervettä, että voi ilahtuneena sanoa (vaikka vain itselleen) että minä tein tuon, vau!

-26

3. Työpäivän energiataso on helppo määrittää edellisenä iltana

”Olen törmännyt esimieheen, joka illalla alaisensa soittaessa sanonoi, että käydään tämä läpi huomenna, nyt on vapaa-aika, lataa akkuja, minäkin lataan. Erinomaista eikö? Sinä voit luoda yritykseesi näinkin helposti energisoivan kulttuurin, jossa tullaan virkeänä aamulla töihin.”

Suurin ongelma on ollut lähes kaikilla valmennettavillamme jonkin älylaitteen seuraaminen illalla. Monet ovat kertoneet, että väsyttää kovasti ja olo ei ole energinen. Työtä tulee tehtyä illalla myöhään kun työtä on niin paljon. Aivan varmasti väsyttää, jos käytät jotakin sinistä valoa välittävää laitetta illalla. Sen valon tehtävä onkin viestiä aivoillesi, että pysykää virkeänä ja kun illalla lasket älypuhelimen, pädin tai työkoneen kiinni, aivoissa laukkaa täysillä meno. Saatat saada unesta jo puolen yön aikaan kiinni, mutta seurannoissa olemme huomanneet, että syvä uni on alkanut vasta klo 02-03 aikaan. Siis se uni joka aivojesi kannalta on tärkein. Silloin olet täydessä unessa vielä aamuseitsemältä, kun pitäisi olla virkeää aamua viettämässä. Mikäli et ole valmis luopumaan älylaitteen käytöstä illalla, ole valmis luopumaan pirteästä ja suorituskyvyltään 100 % työpanoksesta.

Ohje tähän: tee testiviikko

1) Lopeta joka ilta klo 20 kaikkien älylaitteiden käyttö.

2) Syö kevyt iltapala jossa hiilihydraattia (tee, leipä, puuro jne.).

3) Mene sänkyyn 1 h normaalia aikaisemmin ja ota miellyttävä kirja mukaasi.

Huom! Ensimmäiset yöt ovat vaikeita. Jo neljäs ilta on helpompi. Jos viikonaikana et ole huomannut mitään eroa, olet täydellinen poikkeus tässä asiassa. Ja tiedämme: illalla tulee mieleen monelaista mieleen. Pidä siis paperi ja kynä vieressä ja kirjoita siihen lappuun nopeasti se asia. Sitten aamulla virkeänä laita ne koneelle tehtäviksi.

4. Rauhoita liikunta – suorittaminen työssä ja vapaalla ei kannata

”Kun treenaan illalla, tuntuu, että aamulla on väsynyt. Mä tykkään vain kovista syketreeneistä, mikään kevyt ei innosta. Toki kun aikaa on vähän niin senkin ajan käytän täysillä menemiseen.”

Fitness-trendi on pahimmillaan ja se on johtanut jopa terveyttä pahentaviin vaikutuksiin. Olemme paljon joutuneet ohjaamaan asiakkaitamme ensin uni- ja palautumiskouluun ja sen jälkeen vasta treenaamaan sopivalla vauhdilla. Miksi näin? Tiesitkö, että mikäli teet stressaavaa ja kuormittavaa työtä, niin välttämättä kova treeni ei ollenkaan ole sinulle sopiva. Keho ei tunnista eroa mistä kuormitus tulee, vaan laittaa kaiken kuormituksen samaan rasitukseen. Ei ole sattumaa, että huippu-urheilijana selviää yleensä sellainen henkilö, jonka muu elämä on mahdollisimman kevyt kuten talous taattu, ravitsemus ja lepo tasapainossa, ei liikaa muita haasteita kuten opiskelut ja työ jne.

Jos siis olet valinnut työtehtäväksesi sellaisen työn joka kuormittaa, niin älä kuormita itseäsi enää työn ulkopuolella liikaa. Rankka kestävyysliikunta (juoksu, triathlon, hiihto jne.) saattaa olla huono vaihtoehto, mutta lihaskuntoharjoittelun tiedetään jo vaikuttavan eritavoin hormonaalisesti. Myös erittäin kevyt kestävyysliikunta kuten rauhalliset kävelyt illalla (ei liian myöhään) saattavat olla ratkaisu sinun hyvinvointiisi.

Valitettavasti moni työpaikan sählyvuoro on illalla myöhään, mutta sitten pitää ymmärtää, että keho saattaa mennä nukkumaan vasta aamuyöstä. Onko siis mahdollista sellaisina aamuina mennä myöhemmin töihin? Mikäli kaipaat tietoa kuormitutko treenatessasi ja työssäsi liikaa, saat meiltä apua siihen Firstbeat- hyvinvointiteknologian avulla.

Ohje: tee 3 x viikossa lihakuntoharjoittelua 15 min. Tarkoittaa yksinkertaistettuna siis, että valitset 8 liikettä ja teet jokaista liikettä 15 toistoa ja kolme kierrosta. Ota tavaksesi tehdä tämä vaikka ennen päivällistä kotona tai ulkona. Alussa et tarvitse mitään välineitä. Yksinkertainen toimii usein parhaiten.

 

treeni8-1-11

Johtaja ja esimies, vielä tämä

Muista, sinä olet esikuva. Niin ihmeellistä kuin se onkin, mutta tiiminvetäjään luotetaan myös hyvinvointiasioissa. Kannusta tiimiläisiäsi samaan ja saatte hurjasti energiaa ja suorituskykyä!

Ole yhteydessä mikäli kaipaat lisätietoa henna@31.217.192.81 tai 050 5721121.

Henna Kautto, IWELLOn toimitusjohtaja ja yrittäjä. Henna on kahden päiväkoti-ikäisen lapsen äiti, joka yrittää joka päivä näillä ohjeilla itsekin, mutta epäonnistuu viikoittain jollakin ohjeella. Täydellistä ei ole, mutta silti on hyvä tietää mikä yksilöllisesti itselle sopii.

Tutustu asiantuntijavalmentajiimme eri osa-alueista!

IWELLO on työhyvinvoinnin valmennustalo. Teemme henkilöistä energisiä ja hyvinvoivia. Ja sivutuotteena syntyy tuloksekas organisaatio.