Kolme helppoa tehokeinoa onnistua työpäivässä paremmin ja stressittömämmin. – suorituskyvyn johtaminen työpäivän aikana

mennessä | tammi 6, 2016 | Ajan- ja stressinhallinta, Palautuminen, Ravitsemus | 0 Kommenttia

Kirjoitimme blogisarjan asioista, joilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa työssä ja vapaalla. Blogisarja on kuusiosainen, linkit muihinkin kirjoituksiin on lopussa. Tervetuloa tutustumaan ja innostumaan!

Kolme helppoa tehokeinoa onnistua työpäivässä paremmin ja stressittömämmin – Suorituskyvyn johtaminen työpäivän aikana

 

Tiesitko

Hyvä työpäivä – ja hyvä työviikko – lähtee suunnittelusta ja oman toiminnan ohjauksesta, siis itsensä johtamisesta. Tee looginen lista asioista, jotka päivän aikana tulee hoitaa. Huomioi tärkeysjärjestys ja lisää loppuun asiat, jotka hoidat, jos sinulle jää ylimääräistä aikaa. Näin vältät haahuilun ja unohtelun, jotka kuluttavat turhaan energiaasi.

Valitse päivän tehtävät ja päätä järjestys. Ajoita tarkkuutta vaativat tehtävät tehtäviksi päivän virkeimpien tuntien aikana (usein ennen lounasta) ja ns. kahden minuutin rutiinitehtävät omana aikanaan tai ”välipaloina”. Iltapäivän väsyneeseen hetkeen voit ujuttaa ideariihen ja siinä syntyneet ideat voit arvioida, kun olet seuraavan kerran virkeä.

Jotta vireystasosi säilyy sopivana koko päivän, merkitse listaan myös ruokailu ja muut tauot. Säännöllinen ruokailu, venyttely, pikarentoutus, portaiden kiipeäminen, vedenjuontireissu kahvihuoneeseen tai muutaman minuutin happihyppely palauttavat energiatasoasi ja saat virtaa keskittyä seuraavaan tehtävääsi.

Verryttele jollakin tavalla hetki ennen palaveria; kuten lihakset, aivotkin tarvitsevat verryttelyä ennen suoritusta. On myös hienoa jos tunnistat itsestäsi vireystasojen vaihtelun. Oletko tehokkaimmillasi aamulla? Tee silloin ne tehtävät, jotka voit tehdä yksin ja ilmoita asiasta myös muille. Saat hurjasti aikaan kun muutkin tietävät että sinua ei tule häiritä.

Mittaa suoritustasi laadun näkökulmasta, älä tuijota pelkkää aikaa. Kun muistat kunnioittaa palautumista, tulet pitäneeksi työpäivän venymisen kurissa. Muista, että suorituskykysi ydin rakentuu hyvästä palautumisesta. Päätä irrottautua työstäsi riittävän ajoissa ennen yöuntasi. Jos joudut työskentelemään illalla, varaa palautumiseen lisää aikaa aamusta. Jos joustat työntekijänä, huolehdi, että myös työaikataulusi joustaa.

treeni8-1-25

Opettele hallitsemaan tunteesi. Hetkellinen kiire tai stressintunne antavat sinulle lisää energiaa tarttua työhösi ja saada se valmiiksi. Jos kiire on kuitenkin jatkuvaa, vireystasosi ylläpitämiseen kuluu rutkasti energiaa. Epäonnistumisen pelko lisää stressihormonien eritystä ja jopa estää unenaikaista palautumista heikentäen suorituskykyäsi. Jos paine on liian kova tai jatkuva, ota asia puheeksi pomosi kanssa. Jotta työ tulee tehdyksi ja työn laatu turvatuksi, palautumisesi tulee nähdä tärkeäksi myös esimiehesi taholta. Valveutunut esimies tunnistaa ja tietää tämän. Ole rohkea ja sano asia. Kiitä myös esimiestäsi jos työtehtävämäärä on ollut sopiva: riittävästi työtä aikaan nähden. Tunteen hallitsemiseen on myös paljon keinoja. Tällä hetkellä käytetään paljon Mindfulness- menetelmiä. Mikä toimii sinulla? Tee sitä, jos se toimii.

 

nuoli

Tässä vielä kolme tehokeinoa, joita voisi käyttää joka työpäivän alussa.

  1. Listaa päivän kaikki tehtävät ranskalaisin viivoin
  2. Järjestä tehtävät tärkeysjärjestykseen
  3. Sijoita tehtävät vireystasosi mukaan – laatu paranee

+ yksi ekstra: varmista, että töitä on riittävästi. Tiedetään, että liian vähäinen työmäärä laskee suoritusta ja liiallinen työmäärä stressaa liikaa ja siten laskee suoritusta. Lähde töistä aikoinaan kotiin, vietä mukava vapaa-aika, lepää ja tule virkeänä ja tehokkaana työhön seuraavana päivänä.

Työ on arvokkainta mitä sinulla on. Jätä siis sitä myös huomiselle. -Tuntematon

Kirjoittajina ovat IWELLOn valmentajat ja asiantuntijat. IWELLO Oy on työhyvinvoinnin  johtamiseen ja yksilöiden kokonaisvaltaisiin hyvinvointipalveluihin keskittyvä asiantuntijayritys. Listan vinkit perustuvat tiimin monialaiseen osaamiseen, ajankohtaiseen tutkimustietoon sekä pitkään työkokemukseen asiakkaiden parissa.

Satu Kettunen

IWELLOn valmentaja, palautumisen asiantuntija, psykologi

satu@31.217.192.81, puh. +358 50 324 5520

IWELLO_Asiantuntija_Satu2

Seuraa aktiivista IWELLOn Facebookia ja kerää uusinta tietoa hyvinvoinnista!

IWELLO on työhyvinvoinnin valmennustalo. Teemme henkilöistä energisiä ja hyvinvoivia. Ja sivutuotteena syntyy tuloksekas organisaatio.