Miten rauhoittaa mieli? IWELLOn vinkit aivojen hyvinvointiin ja ihanan rentouttava joogaharjoitus

mennessä | elo 3, 2017 | Ajan- ja stressinhallinta, Palautuminen | 0 Kommenttia

Miten rauhoittaa mieli? IWELLOn vinkit ja rauhoittava joogaharjoitus

Nykymaailmassa aivot käyvät jatkuvilla kierroksilla, mikä on olennaista arjen sujumisen kannalta.  Kognitiivisen toiminnan, kuten multitaskaamisen, muistamisen, ongelmien ratkomisen ja sosiaalisissa tilanteissa toimimisen lisäksi aivot vastaanottavat jatkuvaa aistiärsykkeiden tulvaa. Usein olemme niin tottuneita mielen meteliin, että välttelemme hiljaisuutta ja ”tylsiä hetkiä”. Unohdamme, että aivot ovat samanlainen koneisto kuin kehokin; ne tarvitsevat lepoa palautuakseen rasituksesta. IWELLO kertoo, mitä aivojen lepo on ja miten sitä voi harjoitella. Tutustu myös Meriannan ihanan rentouttavaan joogaharjoitukseen, jonka voit tehdä missä ja milloin tahansa!

”Mitä on meteli mielessä? Se on yrityksiä tehdä asioita samaan aikaan, keskeneräisiä ja jumiin jääneitä ajatuksia, menneisyyden kelaamista, tulevaisuuden suunnittelua, käsittelemättä jääneitä tunteita, unohtuneita hymyjä, huomaamatta jääneitä asioita, epävarmuutta omasta riittävyydestä, kykenemättömyyttä priorisoida asioita, kiirettä ja sumussa elämistä.” Onnittelut onnesta -blogi

Aivot ovat taitavat sopeutumaan niille asetettuihin vaatimuksiin. Aivojen kemiallinen ja sähköinen toiminta muuttuu niin, että aivot pystyvät toimimaan yhä tehokkaammin. Tämä on tervetullut ilmiö, mutta vain tiettyyn rajaan asti.

Liiallisessa tahdissa työskentelevät aivot eivät kykene enää tehokkaaseen ongelmanratkaisuun, luovuuteen tai hyviin päätöksiin. Tämä vaikuttaa tunteisiin, jolloin ärsyyntymiskynnys madaltuu ja pinna kiristyy. Riskinä on myös, että aivot eivät enää osaa rauhoittua, vaan vaativat jatkuvaa työskentelyä ja tekemistä. Siitä ei ole pitkä matka uupumiseen ja masennukseen.

Anna aivoille tilaa hiljentyä: levon merkitys

Aivojen hyvinvoinnin kiistaton kulmakivi on riittävä lepo. Levon aikana mm. aivojen energiavarastot täydentyvät, hermoston toiminta tasapainottuu ja aivot tallentavat muistijälkiä (Aho & Rantala 2004; Nokia, Mikkonen, Penttonen & Wikgren 2012; Suomen Mielenterveysseura Ry, luettu 19.7.2017). Nämä edistävät elimistön vastustuskykyä, ylläpitävät hormonitoimintaa, parantavat mielialaa, ylläpitävät suorituskykyä ja lisäävät luovuutta.

Toisaalta kannattaa muistaa, että liiallinen lepo laiskistuttaa ja kyllästyttää (Hyvä Terveys 2008, luettu 19.7.2017). Aivot pitävätkin riittävän unen lisäksi vapaaehtoisesta ongelmanratkaisusta – eli arkisista asioista ja kevyestä puuhailusta. Paras tulos tulee houkuttelemalla, ei suorittamalla. (Hyvä Terveys -artikkelin mukaan Müller 2008, luettu 19.7.2017) Omalla tahdilla ja omilla ehdoilla puuhailu ovat parasta lääkettä aivojen palautumiselle ja mielen hiljentymiselle.

”Mitä on mielen hiljaisuus? Se on hitaita ja selkeitä ajatuksia, leppoisaa läsnäoloa, hyvällä täyttynyttä tyhjyyttä, olennaiseen ankkuroitunutta merkityksellisyyttä, onnellisuutta, luovuutta ja selkeyttä.” Onnittelut onnesta -blogi

Näillä vinkeillä loihdit aivoille tilaa rauhoittua:

1. Löydä oma yksilöllinen tapasi virittää aivoja sinulle sopivalla tavalla.

Eli tee sitä, mistä tykkäät!

2. Tee sitä, missä olet hyvä.

”Luovuus tarvitsee kiireettömyyttä ja kärsii pakkotahtisesta suorittamisesta” (Hyvä Terveys -artikkelin mukaan Müller 2008, luettu 19.7.2017). Tekemällä sitä, missä olet hyvä, saat lisää itseluottamusta ja -kunnioitusta, jotka auttavat mielenterveyden ylläpidossa.

3. Anna aikaa omaehtoiselle ajalle ilman suorittamista tai paineita.

Jos aikasi ei ole aina omissa käsissäsi, asenne ratkaisee. Annatko aikataulujen tai lasten menojen tuntua ikäviltä velvollisuuksilta, vai suhtaudutko niihin neutraaleina ”mitäpä muutakaan tekisin” -asioina?

4. Suojele aivoja liialliselta tietotulvalta.

Tutkimuksen mukaan ihmisellä tapahtuu esimerkiksi muistijälkien mieleen tallentumista vain silloin, kun hän ei kiinnitä samaan aikaan huomiota ympäristöönsä (Nokia, Mikkonen, Penttonen & Wikgren 2012). Keskity yhteen asiaan kerrallaan ja hiljennä rohkeasti ylimääräiset ärsykkeet, kuten telkkari ja puhelin.

5. Anna itsellesi aikaa hiljaisuudessa.

Mitä jos koettaisit olla tekemättä mitään? Ystävää odotellessa tai aamupalan jälkeen pöydän ääressä ei välttämättä tarvitse tehdä mitään, vaan voit vain olla ja nauttia hetkestä. Aluksi tekemättömyys voi tuntua vaikealta, mutta pikkuhiljaa aivot oppivat rauhoittumaan ja mieli hiljenee. Voit harjoitella näitä hetkiä esimerkiksi joogaamalla.

Tutustu Meriannan ihanan rentouttavaan joogaharjoitukseen, jonka voit tehdä milloin ja missä vain!

6. Liiku kevyesti mielekkäällä tavalla.

Se tuulettaa mieltä ja laittaa veren kiertämään. Usein varsinkin tietotyötä tekevien aivot nauttivat, kun ne pääsevät lomalla tai viikkovapailla tuulettumaan liikunnan parissa.

Tutustu vaikkapa Meriannan ihanaan parin minuutin joogaharjoitukseen! Keskity harjoituksen aikana kuulostelemaan hengitystäsi ja kehosi tuntemuksia. Jos haluat liittää hengityksen harjoitukseen, sisäänhengitys johdattaa sinut aina uuteen asentoon ja uloshengitys palauttaa/purkaa asennon.

7. Rakenna aivoja hyvällä ravinnolla.

”Terveellisellä ruokavaliolla voidaan ehkäistä aivotoimintojen heikentymistä ja vähentää riskiä sairastua mm. aivoverenkiertohäiriöihin” (Aivoliitto Ry, luettu 19.7.2017). Muista, että aivoilla ei ole kykyä tuottaa omaa energiaa, joten ne tarvitsevat sitä, erityisesti glukoosia ravinnosta. Aivoja tukeva ravinto sisältääkin riittävästi hyviä hiilihydraatteja (esim. moniviljatuotteet, pasta, riisi, kasvikset), jotka hajoavat elimistössä aivojen hyödyntämiksi sokereiksi. Aivot rakastavat monipuolista ja terveellistä ruokavaliota ja kammoksuvat esimerkiksi liiallista määrää alkoholia.

8. Nuku riittävästi.

Riittävä uni on hyvinvoinnin ja terveyden ehdoton perusta. Etkö ehdi nukkua riittävästi? Tukevathan iltapuuhasi laadukasta unta ja mahdollistavat nukkumaanmenon ajoissa? Muista, että nukkuminen on parasta omaa aikaa, mitä voit itsellesi antaa. Jos elämäntilanteesi on haasteellinen ja nukkumiselle ei ole riittävästi aikaa, on syytä kysyä itseltä, mitä voisi tehdä toisin, jotta asia korjaantuisi. Usein suurin esteemme muutoksille ovat piintyneet ajattelumallit, joita emme malttaisi millään tuulettaa – olivat ne sitten hyviä tai pahoja.

”Jokaisella on oikeus ja velvollisuus pitää huolta omista aivoistaan. On itse etsittävä tasapaino aivoponnistelun ja levon välille.” – ylilääkäri Kiti Müller (Hyvä Terveys 2008, luettu 19.7.2017).

Lue lisää aivoergonomiasta IWELLOn aiemmasta postauksesta!

Apua aivojen hyvinvoinnin lisäämiseen?

Me IWELLOssa tiedämme, että aivojen hyvinvointi on erityisesti tietotyöläisille tärkeä resurssi. Yritys, joka haluaa menestyä, satsaa työntekijöiden hyvinvoinnin parantamiseen ja ylläpitämiseen. IWELLOmetodi™ on rakennettu pitämään hyvinvoinnista huolta pää edellä. Autamme organisaatiotasi kartoittamaan jokaisen oman hyvinvoinnin tilan, jonka pohjalta rakennamme yhdessä eri valmentajien kanssa jokaiselle henkilökohtaisesti sopivia tapoja pitää parempaa huolta aivojen kunnosta sekä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Lue lisää palveluistamme!

Lue myös henkilökohtaisia kokemuksia IWELLOmetodi™-valmennuksesta ja siitä, miten se toimii työhyvinvoinnin tukena.

//The brain is our the most precious thing so we should take care of it. How? Sleep enough, do some meaningful things and move. The brain loves to keep itself busy with things that you like. But remember that excessive rush and too much to do burden brains which increases the risk of exhaustion and depression. Do you need some help with finding your own ways to take care of your brain? Please feel free to contact us: henna@31.217.192.81! //

Merianna Rossi
Sisällöntuottaja, IWELLO Oy
merianna@31.217.192.81, 0458027000

Merianna ihmettelee, miten voi tunnistaa oman levontarpeensa. Hän harjoittelee tunnistamista päivittäisillä joogaharjoituksilla, joissa on aikaa kysyä, mitä minulle kuuluu juuri nyt.

Lähteet:

 

Aho, M., & Rantala, S. 2004. Lepo ja uni. Helsingin yliopisto. https://www.edu.helsinki.fi/tt/koulutus/liikunta/LO/LIIKUNTA&TERVEYS/Lepo&uni.htm

Aivoliitto Ry. Ravitsemus rakentaa aivoterveyttä. https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/ravinto

Elo. Aivojen moniajo on myytti – poimi tärpit aivojen kunnosta huolehtimiseen. https://www.elo.fi/tyonantaja/tyohyvinvointipalvelut/tyohyvinvoinnin-uutiskirje/aivojen-moniajo-on-myytti-%E2%80%93-poimi-tarpit-aivojen-kunnosta-huolehtimiseen?sc_lang=fi-FI

Hyvä Terveys, 14.7.2008. Aivot tarvitsevat lepoa. http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/aivot_tarvitsevat_lepoa

Nokia, M.S, Mikkonen, J.E., Penttonen, M. Wikgren, J. (2012) Disrupting neural activity related to awake-state sharp wave-ripple complexes prevents hippocampal learning. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 6:84. doi: 10.3389/fnbeh.2012.00084

Helsinkiläinen personal trainer, fysioterapeutti Johannes Hesso

Suomen Mielenterveysseura Ry. Unen merkitys. http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/unen-merkitys

Vielä ehdit lisätä kesäpalautumistasi osallistumalla IWELLOn palauttavaan nettivalmennukseen! Hinta vain 49,90 €. Lue lisää tästä linkistä!

IWELLO on työhyvinvoinnin valmennustalo. Teemme henkilöistä energisiä ja hyvinvoivia. Ja sivutuotteena syntyy tuloksekas organisaatio.