Palautuminen on uusi hyvinvoinnin trendi – Oletko trendikäs? Tee helppo unitesti.

mennessä | tammi 6, 2016 | Palautuminen | 0 Kommenttia

Kirjoitimme blogisarjan asioista, joilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa työssä ja vapaalla. Tervetuloa tutustumaan ja innostumaan!

Palautuminen on uusi hyvinvoinnin trendi – oletko trendikäs?

Oletko sinä bongannut trendin, jossa kannustetaan tinkimään yöunista ja käyttämään päivän tehokkaammin? Jos olet, niin unohda se. Se on jo vanhanaikaista. Nyt on trendikästä palautua, nukkua ja levätä riittävästi, jotta olet päivän aikana energinen ja voit tehdä mitä haluat.

Miksi nukkua niin paljon? Nukkuva ihminen on kuin latauksessa oleva puhelin, ja uni lataa aivot ja kehon seuraavan päivän koitoksiin. Riittävä uni ja lepo ovat jaksamisen kannalta todella tärkeitä.

Unentarve on yksilöllistä ja vaihtelee samallakin henkilöllä eri aikoina. Tavallisimmin unta tarvitsee noin 7-8 tuntia, vain harvat pärjäävät alle 6 tunnin unilla tai kaipaavat unta yli 9 tuntia yössä.

Unen laatu on vielä tärkeämpää kuin nukuttujen tuntien määrä. Kuusi tuntia hyvälaatuista unta on parempi kuin kahdeksan tuntia huonolaatuista unta. Nukkuessa ihminen käy läpi erilaisia univaiheita, jotka toistuvat jaksoissa. Tärkeimpiä univaiheita ovat REM- ja syväuni. Syväuni on tärkeää etenkin otsalohkon toiminnan kannalta, ja REM-unella on merkitystä psyykkisen tasapainon säilymisessä.

Näin parannat unta

Makuuhuone kannattaa rauhoittaa iltaisin kaikelta ylimääräiseltä touhulta ja luoda siitä turvallinen ja rauhallinen paikka lepäämistä varten. Rauhoitu yöunia varten sulkemalla tekniset laitteet, himmennä valaistusta ja lueskele kirjaa tai kuuntele musiikkia ennen nukkumaanmenoa. Jos mahdollista, pidä unirytmisi mahdollisimman säännöllisenä ja nouse viikonloppuisinkin tunnin sisällä arkirytmistä.

Unen ja levon lisäksi jaksamista tukee se, että ymmärtää olla suorittamatta ja vertailematta itseään muihin. Kannattaa opetella kuuntelemaan itseään ja kehonsa tarpeita, sillä oma keho on usein kaikista viisain kertomaan, mitä tarvitsee. Osaatko sanoa muiden pyynnöille “ei”, jos haluat vain olla, tai osaatko maata sohvalla, kun siltä tuntuu? Tosin jos keho vaatii joka päivä lepäämään työpäivän jälkeen sohvalla, on parempi herätellä sitä kevyellä liikunnalla.

Helppo unitesti

Esitä seuraavat kysymykset sekä itsellesi että jollekin lähipiirisi edustajalle.

  1. Hermostunko minä nopeasti itselleni ja muille?
  2. Jaksanko keskittyä tehtäviin niin kotona kuin työssä?
  3. Innostunko vapaa-aikana tekemään erilaisia itseäni kiinnostavia puuhia?

Mikäli itsesi vastaamissa kysymyksissä oli samat vastaukset kuin muilla teettämissäsi, niin luultavasti kyseessä on totuus.

Mikäli vastauksissa oli paljon kyllä vastauksia, tarvitset lepoa enemmän. Tarkista yllä olevan kirjoituksen ohjeet miten rauhoitat itsesi ja palaudut paremmin.

Kirjoittajina ovat IWELLOn valmentajat ja asiantuntijat. IWELLO Oy on työhyvinvoinnin strategiseen johtamiseen ja yksilöiden kokonaisvaltaisiin hyvinvointipalveluihin keskittyvä asiantuntijayritys. Listan vinkit perustuvat tiimin monialaiseen osaamiseen, ajankohtaiseen tutkimustietoon sekä pitkään työkokemukseen asiakkaiden parissa.

Asiantuntijavalmentajat eri osa-alueista:

Henna Kautto, valmentaja, liikunnan asiantuntija, AmO, Master of Sport Studies.

Satu Kettunen, valmentaja, palautumisen asiantuntija, psykologi

Sanna Jämsén, valmentaja, liikunnan ja motivoimisen asiantuntija, LtM

Hanna Markuksela, valmentaja, tunnehallinnan ja ravitsemuksen asiantuntija, psykologi

Mari Stenman, valmentaja, ravitsemuksen ja liikunnan asiantuntija, LtM

Heikki Hurskainen, valmentaja, liikunnan asiantuntija, LtK

Hilla Häyhä, koordinaattori, terveyskasvatuksen opiskelija, TtK

Innostu lisää www.iwello.fihttps://www.iwello.fi/

Katso valmennuksemme yritykselle: https://www.iwello.fi/palvelumme/iwellowork/

Katso valmennuksemme sinulle: https://www.iwello.fi/palvelumme/iwellotraining/

Seuraa aktiivista Facebook ja kerää uusinta tietoa hyvinvoinnista!

IWELLO on työhyvinvoinnin valmennustalo. Teemme henkilöistä energisiä ja hyvinvoivia. Ja sivutuotteena syntyy tuloksekas organisaatio.