Pysyvää hyvinvointia: IWELLO kertoo, miten hyvinvoidaan pysyvästi

mennessä | touko 19, 2017 | Ajan- ja stressinhallinta, Fyysinen hyvinvointi, Palautuminen, Ravitsemus | 0 Kommenttia

Miten hyvinvointia parannetaan pysyvästi?

IWELLOmetodi™ perustuu kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Kuultu juttu. Kuitenkin iso osa ihmisistä ajattelee, ettei voi itse vaikuttaa omaan elämäänsä ja hyvinvointiinsa. Silloin muutosta ei tapahdu. Mutta miten niitä muutoksia sitten tehdään? Miten hyvinvointia voidaan ihan oikeasti parantaa? IWELLO vastaa.

Ei enempää merkintöjä kalenteriin

Suurin ongelma hyvinvoinnin kehittämisyrityksissä on tuottaa entisen päälle vielä lisää; kiireiseen arkeen pitäisi saada mahtumaan monipuolisten ruokien kokkailua ja salitavoitteiden saavuttamista.

Ulkoiset teot tuntuvat helpolta ratkaisulta hyvinvointiongelmiin – jos saan tunnin treenistä hyvinvointia, niin kai se johonkin kalenterissa mahtuu. Tuloksena on pahimmillaan enemmän suorittamista ja entistä kuormittuneempi mieli, eikä se tunti kohta enää mahdukaan kalenteriin. Sitten tulee tunne siitä, etten voi vaikuttaa omaan hyvinvointiini.

IWELLOn perustaja, kouluttaja ja valmentaja Henna Kautto huomasi, että hyvinvointialan keskeisin ongelma on korostunut keskittyminen hyvinvoinnin fyysiseen osa-alueeseen; liikuntaan ja ravintoon. Unohdetaan, että ihmisen suorituskyky perustuu vahvasti psyykkiseen hyvinvointiin. Sitä ei korjata pelkillä proteiinismoothieilla. Ihmiset kaipaavat apua myös elämänhallintataitojen kehittämisessä ja itsensä johtamisessa. Tähän asetelmaan syntyi IWELLO Oy.

Lue lisää IWELLOn synnystä ja IWELLOmetodista™ Business Jyväskylän artikkelista.

Tunnista hyvinvointisi tila ja ymmärrä muutoksen tarve

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin hahmottamista voidaan lähestyä tarkastelemalla ihmisen yleistä suorituskykyä. Sitä voidaan mitata esimerkiksi IWELLOn valmennuksissa käytettävällä Firstbeat-hyvinvointianalyysilla.

Sykevälivaihtelu ei valehtele: hyvin suoriutuvalla ja terveellä ihmisellä sykevälit vaihtelevat paljon. Kuormittuneella puolestaan syke pysyy pitkälti samana, eikä laske edes levossa.

Lisäksi hyvä hyvinvoinnin mittari on kysyä, mitä itselle kuuluu. Jos tuntuu, että jokin mättää, on aika ryhtyä tutkimaan hyvinvoinnin eri osa-alueita.

On tärkeää ymmärtää, miksi arki kaipaa muutosta.

Haasteiden hallinnasta elämänhallintaan

Hyvinvointia haittaavat tekijät vaihtelevat yksilökohtaisesti. Tärkeintä on tarttua ensimmäisenä ihmisen henkilökohtaisiin isoimpiin haasteisiin ja niiden ohjaamana laajentaa ratkaisuja muillekin hyvinvoinnin osa-alueille.
Esimerkiksi aina väsyneen ihmisen kohdalla keskitytään ensimmäisenä unen tarpeeseen ja laatuun ja sen jälkeen suunnitellaan palautumista tukevaa liikuntaa ja ravintoa. Ylisuorittajan kohdalla puolestaan on järkevää panostaa ensin itsen hyväksymisen teemoihin ja sen jälkeen liiallisten suorittamiskohteiden karsimiseen.

8+8+8 = pidä huolta tasapainosta

Hyvinvointi muodostuu tasapainosta. Me puhumme 8+8+8 -mallista: töitä, vapaata ja unta sopivassa suhteessa. Usein peruspalaset ovat näennäisesti kohdillaan, mutta pinnan alle kurkatessa huomataankin, että työpäivä venyy iltaan sähköpostien selailulla tai yrityksen somekanavia seuraamalla. Nukkumaan mennään ajoissa, mutta palauttava uni alkaa liian myöhään aktiivisen illan vuoksi. Vapaa-aikaakin on järjestetty, mutta se on niin aikataulutettua ja täynnä suorittamista, että väljyys ja vapaus ovat pelkkiä haaveita.

Näiden asioiden huomaaminen itsekseen voi olla vaikeaa. Asiantuntijan avulla on helpompaa nähdä, mitkä arkiset teot ovat hyvinvointia enemmän haittaavia kuin edistäviä. Lisäksi asiantuntija auttaa tunnistamaan ratkaisuja, jotka voivat olla jo olemassa, mutta niitä ei ole yksin tajunnut hyödyntää. Tällainen voisi olla esimerkiksi illalla neulepuikkoihin tarttuminen puhelimen sijaan.

Asiantuntijalta uusia näkökulmia omaan hyvinvointiin

IWELLOn asiantuntijuus muodostuu valmentajaverkostosta. Kokonaisvaltainen hyvinvointi otetaan haltuun eri alojen osaajien, kuten ravintovalmentajien, fysiikkavalmentajien, itsensä johtamisen asiantuntijoiden sekä psykologien avulla. Tutustu valmentajiimme portfoliossa. Valmentajat muodostavat jokaiselle valmennettavalle henkilökohtaisen tukijoukon, jonka avulla on mahdollista pureutua juuri oman elämän haasteisiin.

Hyvinvointi on usein pieniä asioita, joista muodostuu merkityksellinen kokonaisuus. Tunne siitä, ettei voi itse vaikuttaa, estää sekä kokonaisuuden että pienten valintojen hahmottamisen. Silloin pitää osata ja uskaltaa muuttaa tarkastelutapaa – eikä sitä tarvitse tehdä yksin. Esimerkiksi IWELLOjengi-valmennuksissa mietitään porukalla, miten jokainen voisi tehdä omaan elämäänsä sopivia hyvinvoinnin kannalta parempia valintoja.

Teksti:

Merianna Rossi
Sisällöntuottaja, IWELLO Oy
merianna@31.217.192.81, puh. 045 8027000


Merianna ihmettelee suomalaista yksin selviämisen ihannointia. Hän harjoittelee sekä avun pyytämistä että vastaanottamista ilman kiitollisuuden velkaa.

IWELLO on työhyvinvoinnin valmennustalo. Teemme henkilöistä energisiä ja hyvinvoivia. Ja sivutuotteena syntyy tuloksekas organisaatio.