Työntekijät ansaitsevat parasta! Yksilöllinen Firstbeat-hyvinvointimittaus osana IWELLOn työhyvinvointivalmennuksia

mennessä | heinä 1, 2017 | Ajan- ja stressinhallinta, Palautuminen | 0 Kommenttia

Työntekijät ansaitsevat parasta! Yksilöllinen Firstbeat-hyvinvointimittaus osana IWELLOn työhyvinvointivalmennuksia

Me IWELLOlaiset todella elämme hyvinvoinnista. Tätä toteuttaaksemme ja pitääksemme suutarin lapset kengissä, valmennamme myös toinen toisiamme. Niin myös minä, IWELLOn sisällöntuottaja ja valmentaja, sain IWELLOmetodiin pohjautuvan henkilökohtaisen työhyvinvointivalmennuksen. Tässä artikkelissa kerron kokemuksiani valmennuksesta ja Firstbeat-hyvinvointimittauksesta.

Hyvinvoinnin mittaaminen

IWELLOssa työhyvinvointivalmennukset aloitetaan aina yksilöllisten tarpeiden kartoittamisesta. ”Subjektiivisen hyvinvoinnin käsitteen taustalla on pitkä filosofinen traditio, jonka mukaan yksilöt ovat oman hyvinvointinsa parhaita kuvaajia” (Stiglitz ym. 2009 artikkelissa Kallio-Peltoniemi 2012, luettu 30.6.2017). Nopeatempoisen elämän pyörteissä meillä ei kuitenkaan ole välttämättä aina realistista käsitystä siitä, miten kehomme todellisuudessa voi. Tämän vuoksi IWELLOmetodin työhyvinvointivalmennusten alussa selvitetään sekä mittaamalla että keskustelemalla, millä tolalla hyvinvointi on. Tätä tarkoitusta varten tehdään Firstbeat-hyvinvointimittaus.

Nopeatempoisen elämän pyörteissä meillä ei kuitenkaan ole välttämättä aina realistista käsitystä siitä, miten kehomme todellisuudessa voi.

Monesti hyvinvointimittareita kritisoidaan siitä, että ne kuvaavat ennemmin hyvinvoinnin kääntöpuolta, eivätkä varsinaisesti hyvinvoinnin tasoa (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, luettu 30.6.2017). Firstbeatissa tätä ongelmaa ei ole, koska hyvinvointia tarkastellaan iholle kiinnitettävien antureiden mittaamasta sykevälivaihtelusta. Toisin kuin monet muut hyvinvoinnin mittarit, sykevälivaihtelu kertoo kiistatonta tietoa kehon palautumisen ja kuormittumisen välisestä suhteesta. Hyvin palautuvassa kehossa sykevälit vaihtelevat runsaasti, kun taas kuormittuneen kehon syke pysyy melko muuttumattomana ja usein tavallista korkeampana.

Sykevälivaihteluiden mittaaminen antaa yksilöllistä ja konkreettista tietoa kehon kyvystä palautua henkisestä ja fyysisestä rasituksesta. Keho kertoo paljon sellaista, jota ei tulisi muuten ajatelleeksi.  Monet kummalliset vaivat, kuten unettomuus, flunssakierre tai painonhallinnan ongelmat saavat selityksen sykevälivaihteluiden paljastamasta kehon tilasta. IWELLOn valmennuksissa on kohdattu monia tapauksia, joissa ihminen on yllättynyt kehonsa kertomasta kuormituksesta ja löytänyt valmennuksen avulla keinoja paikata jo syntyneitä ylikuormituksen aiheuttamia ongelmia sekä ennaltaehkäistä tulevia.

Monet kummalliset vaivat, kuten unettomuus, flunssakierre tai painonhallinnan ongelmat saavat selityksen sykevälivaihteluiden paljastamasta kehon tilasta.

Lue lisää Firstbeatista!

Minä olen pohtinut pitkään omaa kuormittumistani ja kehoni kykyä palautua. Päiviini mahtuu monenlaista puuhailua tietotyön tekemisestä joogan ohjaamiseen ja kuntosaliharjoitteluun. Ehtiikö kehoni ja mieleni palautua kaikesta rasituksesta, vai poltanko itseäni loppuun? Menevänä ihmisenä en välttämättä ehdi pysähtyä huomaamaan, milloin kehoni ja mieleni huutavat lepoa.

Käppyröistä käytännön tekoja

Firstbeat-hyvinvointimittauksen toteuttaminen oli helppoa. Postilaatikkooni tipahti pieni paketti, joka sisälsi iholle kiinnitettävät anturit sekä selkeät ohjeet mittauksen tekemiseen. Kolme vuorokautta kestävään mittaukseen olisi hyvä sisällyttää kaksi työpäivää ja yksi vapaapäivä. Torstaiaamuna lätkäisin anturit iholle ja katselin peilistä innokkaana, kun ihollani olevan laitteen vihreä valo alkoi välkkyä ja kertoi mittauksen alkamisesta.

Mittauksen aikana täytetään mobiilipäiväkirjaa päivien puuhista. Mitä tarkempaa tietoa päivistään kirjaa, sitä yksityiskohtaisemmin hyvinvointiin ja palautumiseen vaikuttavia tekijöitä pystytään arvioimaan. Mittausjakson päätyttyä lähetin paluupostissa anturini Firstbeatille ja parin päivän päästä sain sähköpostiini mittausjakson tulokset.

Mittaustulokset esitettiin erilaisina punaisina ja vihreinä käppyröinä. Käppyröitä tarkastellessani ymmärsin, että päiväni ovat melko aktiivisia, mutta palaudun öisin hyvin. Selvä, mutta mitä minun tehdä tällä tiedolla?

Hyvinvointi on moniulotteinen käsite, jota ei voi tarkastella ainoastaan yhdestä näkökulmasta (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, luettu 30.6.2017). Firstbeat-analyysi antaa konkreettista tietoa kehon palautumisesta, mutta miten se liittyy hyvinvointiin? Tähän tarvitaan hyvinvoinnin asiantuntijaa, joka osaa tulkita mittaustuloksia.

Lähetin mittaustulokseni sähköpostilla IWELLOn psykologille Satu Kettuselle. Minua huoletti erityisesti, ovatko päiväni liian aktiivisia, kun niihin ei sisälly vihreinä kuvattuja palauttavia jaksoja. Satu tutki tuloksiani ja kertoi, että palautumiseni on kokonaisvaltaisesti hyvällä tasolla. Yöllinen palautuminen riittää nollaamaan päivien kuormituksen. Lisäksi Satu auttoi minua löytämään hurjan hyödyllisiä konkreettisia asioita, jotka edistävät palautumistani myös päivän aikana. Esimerkiksi huomasimme, että olen ihminen, joka palautuu paremmin puuhaillessa kuin sohvalla maaten. Lisäksi bongasimme matkustelun aiheuttavan minulle stressireaktion, joten matkustamispäivän päätteeksi minun on hyvä rauhoittaa ilta, luopua suosiolla ylimääräisestä tekemisestä ja mennä ajoissa nukkumaan. Näitä konkreettisia asioita en olisi osannut tulkita itse hyvinvointianalyysistani.

Nyt uskallan porhaltaa päivisin, kun tunnen paremmin minua kuormittavat tekijät ja tiedän, mikä saa minut palautumaan.

Firstbeat-hyvinvointimittauksen pohjalta kokonaisvaltainen ja yksilöllinen työhyvinvointivalmennus

Firsbeat-hyvinvointianalyysin pohjalta rakennettu IWELLOmetodiin perustuva hyvinvointivalmennus tähtää työntekijöiden työhyvinvoinnin analysoimiseen ja kehittämiseen. Hyvinvointi voidaan jakaa terveyteen, materiaaliseen hyvinvointiin ja koettuun hyvinvointiin tai elämänlaatuun (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, luettu 30.6.2017). Lisäksi henkilökohtainen hyvinvointi sisältää fyysisen, psyykkisen ja sosiaalsisen ulottuvuuden. IWELLOssa kaikki nämä huomioidaan yksilöllisissä valmennuskeskusteluissa ja harjoituksissa eri hyvinvoinnin osa-alueiden asiantuntijoiden (psyykkinen ja fyysinen valmentaja sekä ravintovalmentaja) kanssa. Hyvinvoivat työntekijät palautuvat tehokkaasti, jaksavat sekä ovat luovempia ja tehokkaampia. Lisäksi tasapainoista elämää elävä työntekijä ohjautuu ottamaan vastuun omasta hyvinvoinnistaan, mikä auttaa ylläpitämään työhyvinvointia ja työkykyä.

Voidaanko teidän organisaatiossa hyvin? Onko työntekijöillä energiaa ja resursseja antaa parhaansa työpaikalla? IWELLO valmentaa jokaisen johtajasta työntekijään yksilöllisesti ja elämäntilanteen huomioiden niin, että ihminen oppii tunnistamaan oman hyvinvointinsa tilan ja hyvinvoinnin tärkeyden työkyvyn kannalta sekä auttaa löytämään arkeen keinoja kehittää omaa hyvinvointia. Sitten teidänkin yritys alkaa menestyä.

Kysy lisää IWELLOn Hennalta (henna@31.217.192.81)!

// Firsbeat heartbeat analytics tell unquestioned and individual information about one’s well-being and body regression. The body can tell something that we haven’t recognized before Firstbeat measurement. This is important information to employees when the purpose to promote their work well-being. IWELLO’s work-related well-being trainings that are based on IWELLOmethod approach well-being from holistic view. Firstbeat-technology alongside conversations and exercises with professional trainers help employees to find their own way to improve their well-being. And when employees feel good, they are effective, creative and energetic, and your company will succeed. Want to know more? Contact IWELLO’s Henna (henna@31.217.192.81)! //

Merianna Rossi
Sisällöntuottaja, IWELLO Oy
merianna@31.217.192.81, 0458027000

Merianna ihmettelee, miten paljon tietoa kehomme kertoo hyvinvoinnista, jos vain malttaisimme ja osaisimme kuunnella sitä. Hän harjoittelee tällä hetkellä joogamatolla ja kävelylenkeillä kehon kertomusten äärelle pysähtymistä.

Lähteet:

Avaa artikkeli klikkaamalla lähdettä.

Kallio-Peltoniemi, E. 2012. Subjektiivisen hyvinvoinnin mittaamiseen liittyy epävarmuustekijöitä ja tulkinnallisuutta. Tilastokeskus, Hyvinvointikatsaus 2/2012.

Raijas, A. 2008. Arjen hyvinvointi ja mahdollisuudet sen mittaamiseen. Kuluttajatutkimuskeskus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2016. Hyvinvoinnin mittaaminen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2015. Hyvinvointi.

Haluatko lisätä palautumistasi kesällä? Vielä ehdit osallistua IWELLOn Lepo lomalla! -nettivalmennukseen! Valmennuksessa riittää naposteltavaa lomailijalle tai töitä paiskivalle, lomaan ja arkeen. Pääset nettivalmennukseen klikkaamalla kuvaa!

IWELLO on työhyvinvoinnin valmennustalo. Teemme henkilöistä energisiä ja hyvinvoivia. Ja sivutuotteena syntyy tuloksekas organisaatio.