Kirjoitimme blogisarjan asioista, joilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa työssä ja vapaalla. Blogisarja on kuusiosainen, linkit muihinkin kirjoituksiin on lopussa. Tervetuloa tutustumaan ja innostumaan!
1. Väsynyt työpäivä muuttuu virkeäksi näillä ravitsemuksen keinoilla
Moni ajattelee ettei ravinnon sisällöllä ole merkitystä työpäivän aikana vaan sillä on merkitystä että edes syö. Totta tuokin, mutta tässä on helppoja vinkkejä heille, jotak vielä toivovat lisää jaksamista päivään. Lisää työtehoja ja voimavaroja saadaan helpostikin huomioimalla seuraavat yksinkertaiset ravitsemukseen liittyvät seikat. Ota nämä 6 keinoa käyttöön ja huomaat viikossa eron.
1) Syö monipuolinen aamupala, johon sisältyy myös jotakin proteiinipitoista. Proteiinipitoisen aamupalan ansiosta kylläisyyden tunne pysyy yllä pidempään. Jos raejuusto puuron seassa ei houkuttele etkä lisää leivän päälle juustoa tai leikkelettä, kokeile vaikkapa munakasta tai smoothieta. Nam!
2) Syö päivän aikana tasaisesti ja riittävästi. Oletko se tyyppi, joka illalla kaivaa kaapista viimeisetkin herkkumuruset? Koita huomenna jo seuraavaa temppua: aamiainen, lounas ja välipala töissä. Luulenpa, että illalla ei ole enää niin kova nälkä. Testaa, jos et usko! ☺ Energiatasojen lasku heikentää työtehoja ja liian niukka syöminen päivän aikana vie voimavaroja erityisesti iltapäivän tunneilta.
3) Valitse lounaalla viisaasti. Täytä puolet lautasesta vihanneksilla ja salaatilla ja lorauta päälle kasviöljyä. Tämä on edelleenkin niin yksinkertaista, se sama minkä jo nuorena opit. Mitään kikkailua ei tarvita ja voit käydä lounasruokalassa syömässä. Mutta muista, että kaikki samalle lautaselle. Ei erillisiä salaattilautasia vaan lautasmallilla pystyt hallitsemaan tasapainon. Panosta proteiinipitoiseen pääruokaan ja valitse hiilihydraatit viisaasti kuitupitoisista vaihtoehdoista. Hiilareiden tarve on hyvin yksilöllinen ja lisäksi siihen vaikuttaa päivän jatkosuunnitelmat, kuten mahdollinen liikunta. Kanafile ja tumma riisi on parempi vaihtoehto kuin perunaa ja kermaa sattumabroilereilla sisältävä kiusaus. Jos teet istumatyötä ja vapaa-ajalla et ole kovin aktiivinen, niin kasvikset ja liha / kala / kanamuna riittää ja virkistää päivää sekä keitto- ja salaattilounas riittää.
4) Hyvä välipala tuo vireyttä iltapäivään, estää kotimatkan herkkuhoukutukset ja parantaa syömisen kokonaislaatua. Moni kokee silti välipalat vaikeana asiana: unohtaa ottaa mukaan tai ei ole jääkaappia missä säilyttää. Hedelmät ja vihannekset ratkaisevat ne pulmat helposti. Pähkinät ja mantelit kulkevat kätevästi mukana ja antavat mukavasti lisää energiaa ja ravintoaineita. Myös rahkat ja smoothiet toimivat hyvin. Testaa helpoin ensiksi: osta pussillinen manteleita ja nappaa iltapäiväkahvin kanssa 5-10 kpl.
5) Muista juoda riittävästi vettä. Liian vähäinen veden juonti aiheuttaa helposti päänsärkyä, väsymystä ja nuutunutta oloa. Opettele pitämään töissä vesikannua käden ulottuvilla ja vesipulloa matkassa mukana; näin siitä tulee helposti tottumus. Vedestä saat vielä houkuttelevampaa, kun maustat sitä esimerkiksi sitruunalla, limellä, yrteillä, kurkulla tai marjoilla. Jos juot kahvia, niin totuta itsesi joka kahvikupin jälkeen juomaan sama määrä vettä.
Ja sitten se tärkein:
6) Älä stressaa syömisestä, vaikka tässä ohjetta oli jos moista. Olemme huomanneet, että liiallinen ruokailun tarkkailu kuluttaa turhaan voimavaroja ja johtaa helposti liian kontrolloituun syömiseen, jolloin kehon viestien kuuntelu häiriintyy. Pyri tekemään viisaita valintoja ja kuljeta mukanasi helppoja välipaloja siltä varalta, että ateriavälit uhkaavat venyä liian pitkiksi. Suhtaudu kuitenkin rennosti syömiseen – yksittäinen “huono” valinta ei haittaa yhtään, kun ruokavalio on kokonaisuudeltaan kunnossa.
Kirjoittajina ovat IWELLOn valmentajat ja asiantuntijat. IWELLO Oy on työhyvinvoinnin strategiseen johtamiseen ja yksilöiden kokonaisvaltaisiin hyvinvointipalveluihin keskittyvä asiantuntijayritys. Listan vinkit perustuvat tiimin monialaiseen osaamiseen, ajankohtaiseen tutkimustietoon sekä pitkään työkokemukseen asiakkaiden parissa.
Asiantuntijavalmentajat eri osa-alueista:
Henna Kautto, valmentaja, liikunnan asiantuntija, AmO, Master of Sport Studies.
Satu Kettunen, valmentaja, palautumisen asiantuntija, psykologi
Sanna Jämsén, valmentaja, liikunnan ja motivoimisen asiantuntija, LtM
Hanna Markuksela, valmentaja, tunnehallinnan ja ravitsemuksen asiantuntija, psykologi
Mari Stenman, valmentaja, ravitsemuksen ja liikunnan asiantuntija, LtM
Heikki Hurskainen, valmentaja, liikunnan asiantuntija, LtK
Hilla Häyhä, koordinaattori, terveyskasvatuksen opiskelija, TtK
Lisää asiantuntijoistamme: https://www.iwello.fi/yritys_asiantuntijat/
Innostu lisää www.iwello.fi https://www.iwello.fi/
Katso valmennuksemme yritykselle: https://www.iwello.fi/palvelumme/iwellowork/
Katso valmennuksemme sinulle: https://www.iwello.fi/palvelumme/iwellotraining/
Seuraa aktiivista Facebook ja kerää uusinta tietoa hyvinvoinnista!