IWELLOssa opetetaan ihmistä raivaamaan tasapaino elämäänsä
Työhyvinvoinnin johtamiseen keskittyvä työhyvinvointitalo IWELLO sai alkunsa Henna Kauton, yrittäjäperheen vesan, unelmasta vuonna 2014.
Aikajana
2014 Henna Kautto perusti IWELLOn
2015 IWELLOmetodin synty ja toiminnan kasvua
2016 IWELLO mukaan digiaikaan
2017 IWELLO® rekisteröinti ja Etelä-Suomen laajennus
2018 IWELLOn muutoksia
Etelä-Suomen valmennukset ovat vauhdikkaasti päällä, samoin monet muut valmennukset Keski-Suomessa. Liiketoimintaa muutetaan ja IWELLO muuttuu brändiksi, joita nimetyt valmentajat voivat käyttää. Teemme töitä vahvana tiiminä, ketterästi sekä voimakkaasti kohti asiakkaiden menestystä. Yhteistyö mm. erilaisten yrittäjäyhteisöiden kanssa kasvaa ja vahvistuu, sekä IWELLO tunnistetaan erityisesti johtajien, esimiesten, yrittäjien ja asiantuntijoiden valmennustalona.
2019 Ketterää menoa
IWELLO on monessa mukana. Uusia asiakkuuksia on tullut niin kuntasektorille kuin yksityisellekin. Kolmas sektori on jo totutusti myös asiakkaana pitkään ollutkin. Tutkimme valmennustemme merkityksellisyyttä ja saamme hyviä tuloksia niin yksilötasolla kuin organisaatiotasollakin. Osoitus siitä on jatkuvat asiakkuudet. Jatkamme tuloksekasta työtä asiakkaidemme menestyksen eteen.
2020 Covid-pandemia saapuu
Helmikuu sitä jo enteilee ja maaliskuu muuttaa paljon, mutta ei niin paljon IWELLOssa kuin monessa muussa yrityksessä, sillä olimme tottuneet tekemään paljon etänä valmennuksia ja meillä on onneksi valmius toimia, sillä etätyökalut olivat tuttuja. Toki muutos tuli yllättäen.
Rakennamme nopeasti muiden avuksi uutta valmennusta hyvinvointiin liittyen. Valmennukset nousevat tarpeellisiksi, sillä uudet työtavat muuttavat suurimman osan työelämää. Valmennuksiamme ovat yrittäjien valmennukset niin hyvinvointiin kuin yleiseen selviämiseen Koronan muutosten vuoksi. Jatkamme hankkeiden palvelun tarjoajana ja yksityisten yritysten hyvinvinvoinnin kehittäjänä. Tärkeässä osassa on esimiesten valmentamista johtamaan paremmin joukkoaan muuttuvassa tilanteessa.
2021 Hybridi-aika – tervetuloa
Hybridiä ja etää. Liveä aina kun mahdollista. Sitä se elämä nyt on. Olemme oppineet edellisen vuoden aikana valtavasti miten uudessa ajassa on hyvä toimia ja miten uudet etäkouluttamisen menetelmät toimivat ja auttavat asiakkaitamme. Elämä on hyvää. Vuonna 2021 on mm. HR-johtajien kouluttamista kohti strategisempaa työhyinvoinnin johtamista sekä suunnitelmia uusiin valmennuksiin ja asiantuntijapalveluihin. Kehitämme sisältöä asiakkaittemme kanssa ja ratkomme hyvinvoinnin teemoja monessa organsisaatiossa, isossa ja pienessä.
Arvomme
Inspiroiva hyvinvointi
Sujuva yhteistyö
Luottaen toisiimme
Missiomme
Mitä: Moniosaajatiimimme valmentaa asiakkaamme paremmiksi itsensäjohtajiksi.
Kenelle: Johtajille, asiantuntijoille, esimiehille ja yrittäjille. Kaikilla kolmella sektorilla.
Kuinka: Rakentamamme IWELLOmetodin avulla yksilövalmennuksen sekä ryhmävalmennuksen avuin.
ARVOMME
Hyvinvointi
Yhteistyö
Luottamus
IWELLOmetodi™ SYNTYI ASIAKKAIDEN TARPEISTA VOIDA PAREMMIN TÖISSÄ JA VAPAALLA
IWELLOn metodi on yksinkertainen. Koska menestyvän yrityksen takana ovat hyvinvoivat työntekijät, IWELLOssa autetaan valmennettavia löytämään tasapaino työn ja muun elämän välillä. Tavoiteena on saada aikaan mitattavaa työhyvinvointia. Siihen päästään, kun karsitaan turhat pois ja keskitytään perusasioihin. Näitä ovat ravitsemus, lepo ja hyvinvointi, stressin- ja ajanhallinta, itsensäjohtamistaidot sekä fyysinen valmennus, joka antaa energiaa ja jaksamista.
Lue koko tarina
– Ongelma usein on, että kaikkea on liikaa. Tavaraa, harrastuksia, töitä, kuskaamisia ja velvollisuuksia. Uupumus ja stressi syntyvät hallitsemattomasta elämäntyylistä, jossa tuntuu, että joku muu vie kuin itse. Perusasiat, kuten uni ja syöminen, ovat retuperällä ja palautuminen on minimaalista. Mutta kun arki saadaan haltuun, onnistuu kaikki.
Huipputiimi vie tavoitteeseen
IWELLOn asiantuntijatiimi koostuu monen alan ammattilaisista. IWELLOssa työskentelee psykologeja, itsensä johtamisen kouluttajia, terveystieteilijöitä, tietokirjailijoita, ravintovalmentajia sekä fyysisiä valmentajia ja entisiä huippu-urheilijoita.
– Urheilijataustaisilla henkilöillä on usein arvokasta kokemusta siitä, miten tavoite saavutetaan määrätietoisesti ja mitä se keskittymiseltä ja toistojen määrältä vaatii. On sitten kyse työtehtävistä tai harjoittelusta kentällä, Kautto sanoo.
Hänellä itsellään on hyvinvointialan osaamista yli 20 vuoden ajalta. Hän on toiminut kouluttajana, testaajana, luennoitsijana sekä hyvinvointialan opettajana, ohjaajana sekä valmentajana. Kilpavoimistelijataustainen nainen on työskennellyt kaikilla kolmella alan sektorilla sekä viimeisimpänä kouluttajana Olympic training center Pajulahdessa.
– Nyt minun työtäni on etsiä IWELLOn tiimiin parhaat valmentajat, Kautto sanoo.
Stressin syyt selvitetään ensimmäiseksi
IWELLO valmennettavaksi on lähtenyt paljon yrityksiä eri toimialoilta. Ensimmäinen yritysvalmennettava oli Jyväskylän Keljonkankaalla ja Taulumäellä sekä Lapinlahdella toimiva vähittäiskauppa M-Kotiväylä. Heille toteutettiin myymäläpäälliköiden esimiesvalmennus vuonna 2014.
– Keskijohtoon panostaminen tuottaa tutkitusti suurinta tulosta, Henna selittää.
Työhyvinvointivalmennuksessa keskitytään työn organisointitaitoihin ja itsensä johtamiseen. Valmennuksessa lähdetään liikkeelle selvittämällä valmennettavan henkilön suorituskyvyn ja palautumisen taso. Eli kerätään hyvinvointianalyysin ja psykologisten testien avulla tietoa siitä, mikä henkilöä työpäivän aikana kuormittaa eniten. Näitä tietoja analysoimalla ja tutkimalla saadaan selville lähtötilanne. Sen jälkeen henkilöä voidaan ryhtyä valmentamaan kohti stressitöntä ja terveellistä työelämää.
Tyypillisesti kuusi kuukautta kestävä työhyvinvointivalmennus sisältää useita yksilövalmennus-tapaamisia ja työporukan yhteisiä koulutuksia. Jokainen valmennettava saa oman fyysisen valmentajan, mentaalivalmentajan ja ravitsemusvalmentajan. Henkilökohtaista kehittymistä arvioidaan jokaiselle räätälöidyillä mittareilla.
Kun pää on kunnossa, muukin hoituu
Lähes poikkeuksetta IWELLOn valmennus alkaa ja päättyy aina mittauksilla. Valmennus räätälöidään jokaiselle asiakkaalle sopivaksi. Joskus valmennettavan stressitasoja on pitänyt yllä huono fyysinen kunto, huonot ruokailutottumukset tai hallitsematon arki. Tai kaikki nämä yhdessä.
– Jos Firstbeat hyvinvointianalyysissä huomaamme, että unen määrä on heikko, saatetaan joissain tilanteissa laittaa valmennettava ensimmäiseksi unikouluun. Sen jälkeen tehdään liikuntaohjelma, joka sopii juuri hänen arkeensa, Kautto kertoo.
Mutta vasta mentaalivalmennus ratkaisee koko jutun.
– Harhaisesti yleensä keskitytään vain fyysiseen valmennukseen, ravitsemukseen ja lepoon, vaikka mentaalivalmennus on se tärkein. Me valmennammekin sloganilla ”pää edellä”, Kautto painottaa.
– ”Oikeastihan kaiken pohja on työtä tekevän ihmisen suorituskyvystä, palautumisesta ja jaksamisesta. Ei kannata paljoa pohtia markkinointistrategiaa, jos henkilöstö ei jaksa innostua sen toteuttamisesta. Tai myynti on niin kuormittunut, että työ sakkaa.”
Tasapainoinen arki vaatii omistautumista
Nykyisillä työpaikoilla hän näkee paljon tikittäviä pommeja. Oman työpaikan menettämisen pelossa ja itsensäjohtamisen puutteellisten taitojen vuoksi ihmiset suostuvat tekemään töitä uupumukseen saakka. Tämä voidaan Kauton mukaan estää hyvällä johtajuudella.
– Sitten on se toinen ilmiö: työnimu. Flowtila, jonka moni saavuttaa, kun oma työ on erittäin innostavaa. Sen kääntöpuoli on kuitenkin, että antaa huomaamattaan itsensä työlle kokonaan. Silloin liikunta, riittävä palautuminen ja säännölliset ruokailut unohtuvat, ja alamäki on alkamassa, vaikka kaikki näyttää alussa hyvältä.
Kautto korostaa, että tasapainoinen elämä koostuu nimensä mukaan tasapanosta. IWELLOssa puhutaan 8+8+8 -mallista. Se tarkoittaa, että työtä, vapaata ja unta täytyy kaikkia olla yhtä paljon. Silloin ihminen voi hyvin.
– Toki joskus pitää joustaa ja tehdä pidempää päivää, mutta se pitää myös tasapainottaa. Kahdeksan tunnin tehokas ja energinen työpäivä pesee helposti 12 tunnin väsyneen puurtamisen, hän sanoo.
Kauton mukaan hyvinvointi on pohja yrityksen kaikelle tekemiselle, puhutaan sitten myynnistä, markkinoinnista tai tuotekehittelystä.
– Oikeastihan kaiken pohja on työtä tekevän ihmisen suorituskyvystä, palautumisesta ja jaksamisesta. Ei kannata paljoa pohtia markkinointistrategiaa, jos henkilöstö ei jaksa innostua sen toteuttamisesta. Tai myynti on niin kuormittunut, että työ sakkaa.
*Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu BusinessJyväskylän sivuilla Menestystekoja-blogisarjassa vuonna 2016.