Vieraskynä: Naisyrittäjä hyvinvoinnin tasapainoilulaudalla

mennessä | huhti 10, 2016 | Ajan- ja stressinhallinta, Asiakastarinoita, Palautuminen | 0 Kommenttia

Rakensimme vieraskynäsarjan blogiimme. Vieraskynäilijä on yritysjohtaja, esimies tai asiantuntija, joka kertoo omakohtaisia kokemuksia ja näkemyksiään hyvinvointinsa ylläpitämisestä. Jokaisen tarina on henkilön itsensä kirjoittama. Tarinoissa ilmenee eri alojen vaatimukset fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnin näkökulmasta.

ENSIMMÄINEN VIERASKYNÄ: Heli- kaupantäti, yrittäjä.

Tasapainoa etsimässä

Olin ollut osa-aikayrittäjänä palkkatyön ja opiskelun ohessa kymmenen vuotta ja tänä aikana työnteko oli mukava henkireikä ja tapa hommata lisätienestiä. Käytin toiminimeä monenlaiseen keikkahommaan. Neljä vuotta sitten perustin ella ja ebba –lastenvaatteiden ja –tarvikkeiden verkkokaupan ja kasvatin sen toimintaa joka vuosi silloisen palkkatyön ohessa. Viime syksynä ostin Hippakaupan, lastenvaatteiden ja –tarvikkeiden kirppiksen, ja aloin kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

Yrittäjyys on todellakin ollut kokopäiväistä. Liikkeen hoitoon ja johtamiseen liittyvät asiat ovat tuttuja aikaisemmasta esimiestyöstä ja osa-aikaisesta yrittäjyydestä. Suurimmat yllätykset ovatkin tulleet työn ja vapaa-ajan suhteesta. Ensin ajattelin, että rajanveto työn ja vapaa-ajan välillä on ihan turhaa ja että on vain aikaa ja elämää ja että kaikki soljuvat mukavasti eteenpäin. Kyllähän tosi yrittäjä kantaa työnsä kotiin, miettii excel -taulukoita ja vastailee sähköpostiin vielä ennen nukahtamista. Hyvin nopeasti huomasin, että tuo työskentelytapa on hyvin kuluttava ja jos se elämäntapa käy toisille, niin se ei käy minulle. Rajanveto ja työstä irrottautuminen ovat minulle tärkeitä.

Rajanveto ja työstä irrottautuminen ovat minulle tärkeitä.

Ihmisiähän tässä ollaan

Oma vapaa-aika auttaa jokaista ihmistä lataamaan akkua. Ihmisiähän tässä kaikki ollaan ja jos kerran palkansaajat saavat/ansaitsevat lomansa, niin miten yrittäjä olisi eri lajiketta ja hän ei lomaa tai vapaata tarvitsisi? Palkkatyö on vielä tuoreessa muistissa, joten sorrun silloin tällöin vertailuun. Palkkatyössä työnantaja kertoo työajan, ja sitä kautta vapaa-ajan, loman ajankohdan jne. Yksinyrittäjiltä vaaditaan paljon itseohjautuvuutta, koska ei ole ketään kertomassa mitä milloinkin tehdään. Jokaisen täytyy miettiä omalla kohdallaan paljonko teen työtä, milloin teen työtä ja milloin teen jotakin muuta kuin työtä. Jokaisen täytyy etsiä itselle sopiva tasapaino ja vetää tarvittaessa rajoja. Minulle kaupan kiinteä aukioloaika on samalla kahle, mutta myös pelastus. Olen sitoutunut palvelemaan asiakkaita aukioloaikojen mukaan, mutta kun laitan kaupan oven kiinni, sinne jäävät työpuhelimet ja muut kamppeet. Oven ulkopuolinen aika on omaa aikaa.

Olen sitoutunut palvelemaan asiakkaita aukioloaikojen mukaan, mutta kun laitan kaupan oven kiinni, sinne jäävät työpuhelimet ja muut kamppeet. Oven ulkopuolinen aika on omaa aikaa.

Oma aika on ansaittua

Vaikka työssä jaksamista edistävänä asioina nähdään monesti jumpat ja kuntosalit, sitä edistää myös ihan oma aikakin, vaikka sen käyttäisi sohvalla maaten. Elämä on tasapainossa kun työ ei kallista keinulautaa liikaa, vaan toisessa päässä on jotakin vastapainona. Teen töitä kuutena päivänä viikossa ja vastapainona teen mitä huvittaa. Joskus se tarkoittaa, että katsotaan lastenohjelmia pyjamassa puoli päivää, joskus taas huvittaa siivota jalkalistoja tai lukea bisneskirjallisuutta. Tärkeintä on, että itse saa päättää mitä ajallaan tekee tai on tekemättä. Mukavakin työ voi tukahduttaa ja musertaa alleen, jos sitä tulee liikaa ja jotta keinulauta ei keikahtaisi ympäri, pitää kuunnella itseään ja tunnistaa milloin töitä on liikaa. En väitä, että keinulautani olisi koko ajan rauhallisessa tasapainossa, mutta sitä kohti ollaan kulkemassa!

 

Teen töitä kuutena päivänä viikossa ja vastapainona teen mitä huvittaa.

Heli Lankinen

äiti, yrittäjä, TaM

ella ja ebba -lasten vaatteiden ja tarvikkeiden verkkokauppa www.ellajaebba.com

Hippakauppa -lasten vaatteiden ja tarvikkeiden kirppari ja tarvikevuokraamo www.hippakauppa.fi

Hippakauppa
Savonmäentie 3
40800 Vaajakoski
p. 045 1875 717

Haluatko sinä vieraskynäilijäksi? Haluatko tuoda omia näkemyksiäsi ja kokemuksiasi muille hyvinvoinnin inspiraatioksi. Tarinat ovat aina lukemisen arvoisia sekä henkilökohtaiset näkemykset ja kokemukset äärettömän arvokkaita. Ole yhteydessä: henna@31.217.192.81

IWELLO on työhyvinvoinnin valmennustalo. Teemme henkilöistä energisiä ja hyvinvoivia. Ja sivutuotteena syntyy tuloksekas organisaatio.